Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Chałka z szafirom

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, pokruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Przykryć i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie wybić jajka, dodać ciepłe masło i szafran. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić dłonią. Przykryć i odstawić na 30-60 minut.

Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na trzy równe części. Z każdej zrobić wałek, a następnie spleść je ze sobą. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać makiem.

Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temp. do 200 st. C i piec przez 35-40 minut.

Najlepiej smakuje z masłem i mlekiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 357
Ewa gotuje - odc. nr 357

W kolejnym odcinku Ewa opowie o kuchni Zagłębia Dąbrowskiego. A że prawdziwy,...

 

Podobne przepisy

Ciasteczka czekoladowe

Na stolnicę przesiać mąkę. Dodać orzechy laskowe, cukier puder, sodę, cynamon i kakao ...

Cake pops

W stylu bajaderki;-)

Placuszki serowe z patelni

Z truskawkami i truskawkowym sosem!

Biszkopt z dżemem z cukinii

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...

Wróć do listy przepisów