
Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i podsmażyć na mocnym ogniu.
Zalać winem. Odparować. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Doprawić solą, przykryć i gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną.
Zabielić śmietaną (wcześniej warto zahartować ją gorącą zupą). Lekko posłodzić i zakwasić octem jabłkowym. Wrzucić posiekaną zieleninę i od razu podawać z jajkiem poszetowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią w kuchni Ewy Wachowicz nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów....
Jeśli robimy obiad dla strażaka, grochówka jest pozycją obowiązkową!
Ziemniaczany przysmak z francuskiego kurortu...
Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dodać pokrojoną na kawałki cebulę oraz czosn ...
Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo d ...