Mleko zagotować w garnku. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i miksować aż się rozpuści i utrwali pianę. Za pomocą łyżki zrobić „chmurki” i położyć na gorącym mleku. Przykryć i podgrzewać przez minutę. Wyjąć i odłożyć.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Uperfumować miąższem z laski wanilii (zdrewniałą część wrzucić do mleka). Wymieszać. Dosypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować. Cienkim strumyczkiem wlać gorące mleko i cały czas ucierać. Przelać do garnka i podgrzać.
Gotowy sos nalać na talerz. Delikatnie umieścić piankę. Udekorować ozdobą z karmelu.
Słodkie dekoracje można wykonać własnoręcznie. Cukier wystarczy roztopić na patelni. Gdy się skarmelizuje wystarczy nabrać go łyżką, zrobić nitki na papierze do pieczenia i poczekać aż zastygną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i...
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...
Wariacja na temat sernika i mazurka!
Mąkę przesiać z kakao. Dodać cukier...
Ryż zalać wodą i odstawić na 3 godziny. Następnie wypłukać, odcedzić i ugotować na parze...