/ Przepisy / Pływające wyspy

Opis przygotowania

Mleko zagotować w garnku. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. Wsypać cukier puder i miksować aż się rozpuści i utrwali pianę. Za pomocą łyżki zrobić „chmurki” i położyć na gorącym mleku. Przykryć i podgrzewać przez minutę. Wyjąć i odłożyć.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Uperfumować miąższem z laski wanilii (zdrewniałą część wrzucić do mleka). Wymieszać. Dosypać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz zmiksować. Cienkim strumyczkiem wlać gorące mleko i cały czas ucierać. Przelać do garnka i podgrzać.

Gotowy sos nalać na talerz. Delikatnie umieścić piankę. Udekorować ozdobą z karmelu.

Słodkie dekoracje można wykonać własnoręcznie. Cukier wystarczy roztopić na patelni. Gdy się skarmelizuje wystarczy nabrać go łyżką, zrobić nitki na papierze do pieczenia i poczekać aż zastygną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 451
Ewa gotuje - odc. nr 451

W kolejnym odcinku Ewa opowie o tym, jak domowym sposobem zamarynować i...

 

Podobne przepisy

Torcik red velvet

Miękkie masło utrzeć w misce. Uperfumować miąższem z laski wanilii...

Baba drożdżowa z dżemem malinowym

Cudnie wygląda... A jak smakuje!

Szarlotka z kruszonką w słoiku

Jabłecznik w szkle...

Snikers

Przygotować biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Mąkę ostrożnie p ...

Wróć do listy przepisów