/ Przepisy / Mazurek

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Posłodzić, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Dolać 2 łyżki lodowatej wody. Posiekać nożem. Wyrobić. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 20 minut wstawić do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim spód i boki formy na tartę. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć – kulkami ceramicznymi lub fasolą.

Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier i piec jeszcze przez 15-20 minut.

Cukier trzcinowy roztopić na patelni. Do gorącego karmelu wlać śmietankę. Dodać sól i masło. Wymieszać. Wsypać kakao i wymieszać miotełką.

Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Odstawić, żeby zastygła.

Udekorować prażonym kokosem, blanszowanymi migdałami, żurawiną i skórką pomarańczową (brzeg można ozdobić kokosem, z żurawiny i migdałów zrobić kwiatki).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 477
Ewa gotuje - odc. nr 477

Wielka Sobota, więc potrawy będą świąteczne! Zresztą nie tylko potrawy,...

 

Podobne przepisy

Ucierane ze śliwkami

Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...

Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowym

Ozdobiona kandyzowaną skórką z pomarańczy;-)

Brzoskwiniowe serniczki

Herbatniki pokruszyć, dodać roztopione masło, wymieszać. Masę herbatnikową nałożyć do ...

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Wróć do listy przepisów