Orzechy laskowe uprażyć, pozbawić skórki (wystarczy zawinąć w ściereczkę i potrzeć). Zmiksować. Wkruszyć ciasteczka i ponownie zmiksować. Wlać roztopione masło i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 26 cm). Dobrze ubić łyżką i schłodzić w lodówce.
Twaróg przełożyć do miksera. Wybić jajka. Dodać żółtko. Wsypać mąkę ziemniaczaną i cukier. Dodać pastę waniliową. Zmiksować. Dodać mascarpone i jeszcze raz zmiksować. Dodać białą czekoladę roztopioną z dodatkiem śmietanki. Kolejny raz zmiksować i przełożyć na spód z ciasteczek.
Piec nad blachą z wodą przez 15 minut w temp. 180 st. C. Następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i piec przez 45 minut.
Śmietankę wlać do garnka. Dodać cukier waniliowy. Posłodzić, wymieszać i zagotować. Wlać do roztrzepanych żółtek cały czas mieszając trzepaczką. Przelać na sernik i jeszcze raz wstawić do piekarnika (1 godz., temp. 120 st. C, kąpiel wodna).
Posypać cukrem. Skarmelizować palnikiem. Udekorować malinami i listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek w całości wypełnią dania kuchni francuskiej. Do pierwszej...
Składniki masy połączyć i zagotować. Wystudzić. Dodać drobno pokrojone orzechy laskow ...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder...
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...