Mąkę zaparzyć gorącą wodą (stopniowo wlać niepełną szklankę wrzątku i wymieszać nożem). Gdy zrobią się kluchy, wybić jajko. Posiekać, następnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Przykryć i odstawić na ok. 20 minut.
Po tym czasie podzielić na pół i rozwałkować. Wyciąć prostokąty. Na każdy nałożyć trochę kiełbasy słoikowej (wcześniej przełożyć ją do miski i rozdrobnić). Złożyć i skleić w ten sposób, by powstały kwadraty. Na brzegu można zrobić wzorek, używając widelca. Podobnie postąpić z resztą ciasta.
Pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Wyłowić i przełożyć do zimnej wody. Odcedzić na sicie.
Ułożyć na dnie głębokiego talerza. Zalać rosołem. Dorzucić kawałek ugotowanej marchewki. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielka Sobota, więc potrawy będą świąteczne! Zresztą nie tylko potrawy,...
Idealna na jesienną słotę...
Ozorki umyć i oczyścić, włożyć do garnka, wlać zimną wodę, przykryć i gotować przez 20 minut.
Lubicie sery? Koniecznie spróbujcie tej zupy!
Na wywarze z indyka...