/ Przepisy / Chłodnik po warszawsku

Opis przygotowania

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć. Cielęcinę odstawić do wystudzenia, następnie pokroić w cienkie plastry. Warzywa można wykorzystać do zrobienia sałatki.

Młode buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do garnka, zalać rosołem i postawić na kuchence. Łodygi botwiny drobno pokroić, dodać do buraczków. Kilka liści zwinąć w tzw. cygaro, posiekać, dorzucić od garnka. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Przelać do miski. Posłodzić. Zakwasić octem jabłkowym. Odstawić do wystudzenia.

Do drugiej miski nałożyć maślankę, jogurt i śmietanę. Roztrzepać miotełką, po czym dodać wystudzoną botwinkę. Wymieszać. Dorzucić rzodkiewkę startą na grubych oczkach. Dodać marynowane buraczki – też starte na grubych oczkach. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce – wprost do miski. Podobnie zrobić z kawałkiem imbiru. Przyprawić solą. Posiekać i dorzucić koperek oraz szczypiorek. Dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce.

Na talerzu udekorować plastrami cielęciny, plasterkami marynowanego buraczka, liśćmi botwinki oraz koperkiem i plasterkami rzodkiewki. Posypać drobno pokrojonym jajkiem – ugotowanym na twardo.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 275
Ewa gotuje - odc. nr 275

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek… warszawski! Na pierwsze danie...

 

Podobne przepisy

Wegański bigos na włoskiej

Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)

Sałata z sosem jogurtowym

Świetna do potraw z rusztu!

Knedle z kapustą i morelami

A do tego konfitura z cebuli;-)

Krem z pieczonego czosnku

Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!

Wróć do listy przepisów