Z kaczki odciąć nóżki, skrzydełka i, w razie konieczności, szyję (zazwyczaj znajduje się w środku tuszki), wykroić piersi. Nóżki i piersi odłożyć i przyrządzić wedle przepisu na confit. Korpus, szyję i skrzydełka włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, posolić, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, przykryć i ugotować na wolnym ogniu (ok. 1 ½ godziny).
Po tym czasie wrzucić opaloną nad ogniem cebulę, marchewkę i pietruszki, kawałek selera, czosnek i lubczyk. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 40 minut.
Podawać z domowym makaronem i plastrami marchewki. Na talerzu udekorować natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W wigilię Wszystkich Świętych Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy z...
Wyjątkowo kremowa!
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dorzucić włoszczyznę...
Pomidory wrzucić do brytfanki lub naczynia żaroodpornego (mniejsze w całości, większe ...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...