/ Przepisy / Warkocz francuski

Opis przygotowania

W naczyniu do zapiekania wymieszać musztardę, sos sojowy i oliwę. Przyprawić rozmarynem i czosnkiem niedźwiedzim. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić pokrojone w kostkę mięso z kurczaka. Przykryć i na godzinę wstawić do lodówki.

Boczniaki pokroić w paski. Przełożyć na patelnię z rozgrzanym masłem, posolić i usmażyć. Gdy grzyby zaczną się złocić dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić tymiankiem. Dodać szpinak, wymieszać i podgrzewać przez chwilę.

Na drugiej patelni usmażyć zamarynowaną pierś kurczaka.

Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć na blasze piekarnikowej z papierem do pieczenia. Na środku rozłożyć usmażone mięso – w ten sposób, by powstał pas od krótszego do krótszego brzegu. Na kurczaka dać boczniaki ze szpinakiem. Ciasto bez nadzienia naciąć pod kątem (paski powinny mieć szerokość ok. 2 cm). Każdy pasek zawinąć i przepleść w ten sposób, by całość przypominała warkocz. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać czarnuszką.

Piec przez ½ godziny w temp. 200 st. C.

Podawać z sałatką z roszponki, pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego i sosu winegret.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 475
Ewa gotuje - odc. nr 475

Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach Ewa wróciła do Krakowa, więc kolejny...

 

Podobne przepisy

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Na bloku soli himalajskiej...

Kurczak w sosie sherry

Delikatny filet z brzoskwiniami i ryżem;-)

Kurczak maślany

Wyjątkowo chrupiący!

Kotlety de volaille

W wersji klasycznej, z masłem i koperkiem...

Wróć do listy przepisów