/ Przepisy / Udka kurczaka w sosie piwnym

Opis przygotowania

Udka obsmażyć na oleju, np. ryżowym lub arachidowym. Zamiast całych udek mogą być podudzia, lecz wówczas trzeba ich dwa razy więcej. Gdy się zrumienią, dodać posiekaną cebulę, usmażyć. Następnie zalać piwem i bulionem. Przyprawić solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut – aż sos odparuje i zgęstnieje.

Pod koniec posłodzić miodem. Na talerzu można udekorować świeżym tymiankiem. Podawać z kaszą jęczmienną oraz kapustą kiszoną.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 234
Ewa gotuje - odc. nr 234

Kolejny program Ewa rozpocznie od przygotowania kremowej zupy z ziemniaków....

 

Podobne przepisy

Skrzydełka na ryżu

Potrawa jednogarmkowa!

Chrupiące polędwiczki

Mięso umyć, osuszyć i w razie potrzeby wyczyścić. Następnie podzielić na mniejsze, najlepiej podłużne, kawałki...

Kurczak w pomidorach z ananasem

Dla miłośników kuchni orientalnej;-) W sam raz na złą pogodę...

Kurczak z kurkami w ziemniaczanych koszyczkach

Mięso umyć i wyczyścić. W misce wymieszać oliwę z musztardą i sosem sojowym...

Wróć do listy przepisów