Z mleka odlać ½ szklanki. Odstawić. Resztę przelać do garnka. Dodać cukier i wiórki kokosowe (2 łyżki zostawić do dekoracji). Zagotować.
Do zimnego mleka wsypać budyń. Wymieszać. Jajka roztrzepać. Dodać budyń. Przelać do mleka z wiórkami. Wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Migdały posiekać. Przełożyć do masy.
Masło utrzeć z solą. Porcjami dodać przestudzony budyń. Wymieszać. Pod koniec dodać spirytus.
Herbatniki ułożyć na spodzie blaszki wyścielonej folią spożywczą (26 x 12 cm). Na ciasteczka dać trochę masy, na masę herbatniki i w ten sam sposób zrobić kolejne warstwy. Na samej górze powinny być herbatniki.
Foremkę owinąć folią i na całą noc wstawić do lodówki.
Po schłodzeniu udekorować roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa wiele razy mówiła, że w kuchni ceni sobie sezonowość, jak też potrawy...
Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 ...
Śliwki zalać 100 ml sherry. Odstawić na noc. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, przesmaż ...
I kruszonką kokosową!
Jajka wybić do miski, utrzeć z cukrem i miodem...