/ Przepisy / Rogaliki z marmoladą

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej). Odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i - gdy powstaną „kluchy" - wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować - cieniej niż na pierogi. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 145
Ewa gotuje - odc. nr 145

W tym odcinku Ewa ponownie "zabierze" nas do Ameryki Południowej. Tym razem...

 

Podobne przepisy

Sernik amerykański

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z ser ...

Grillowane brzoskwinie z kremem mascarpone

Z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów!

Sernik lwowski

Najlepiej smakuje z herbatą i konfiturą truskawkową;-)

Śliwki pod kruszonką

Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę...

Wróć do listy przepisów