Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Buchta

Opis przygotowania

Masło roztopić. Mleko podgrzać. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na kilkanaście minut.

Żółtka oddzielić od białek. Przełożyć do miski. Dodać cukier i utrzeć (białka można zamrozić). Wsypać mąkę. Wlać masło (trochę zostawić do posmarowania) oraz mleko z drożdżami. Wyrobić rękoma.

Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski i od dłoni uperfumować skórką otartą z cytryny. Dodać namoczone rodzynki i jeszcze raz zarobić. Porwać na mniejsze kawałki. Utoczyć kule i ułożyć w natłuszczonej masłem foremce keksowej. Wierzch posmarować resztą masła, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ½ godziny.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 457
Ewa gotuje - odc. nr 457

Jak myślicie – czy mając kilka prostych składników, takich jak serwatka,...

 

Podobne przepisy

Blok czekoladowy

Hit z PRL-u w zupełnie nowym wydaniu;-)

Kołacz podhalański

Duża drożdżówka spod Tatr;-)

Piramida limonkowa

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...

Ciasto "styropian"

Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem ...

Wróć do listy przepisów