Do m±ki dodać proszek do pieczenia i cukier puder. Wysiekać z zimnym masłem. Gdy powstanie kruszonka, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka, dodać sól i mi±ższ z laski wanilii. Rozmieszać nożem, następnie wyrobić rękoma. W razie potrzeby podsypać m±k±. Po wyrobieniu uformować walec i podzielić na dwie nierówne czę¶ci. Zawin±ć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 2 godziny.
Formę (23 cm x 34 cm) posmarować masłem i wysypać m±k± żytni± razow±. Większ± czę¶ć schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wprost do foremki, równo rozłożyć i lekko docisn±ć. Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C (20-25 minut). Odstawić do wystudzenia.
Białka ubić w misce ze szczypt± soli. Gdy stan± się sztywne, małymi porcjami dodać cukier, cały czas ubijaj±c. Wsypać budyń i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na upieczony spód i wyrównać.
Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę rabarbar. Na rabarbar zetrzeć drug± czę¶ć zimnego ciasta – na tarce o dużych oczkach. Wstawić do pieca nagrzanego do 170 st. C i piec przez 40-45 minut.
Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatnie dni lata to doskonały czas na kiszenie ogórków. Wystarcz± 2-3...
Plecione ciasto drożdżowe z szafranem;-)
Wariacja na temat sernika i mazurka!
Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Formę (¶rednica 24 cm) wysmarować masłem i wstawić d ...
M±kę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczk±, dodać żółtka ...