Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku (½ l). Odstawić, by przestygła. Następnie dodać pokrojone owoce. Wstawić do lodówki.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Dosypać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łopatką. Gładkie ciasto wyłożyć na blachę piekarnikową, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć węższym końcem – jak roladę. Zostawić, by ciasto lekko przestygło. Jeszcze ciepłym biszkoptem wyłożyć keksówkę, dociąć boki. Gdy ciasto będzie zimne, wlać tężejącą galaretkę. Zawinąć w folię i zostawić, by galaretka zastygła.
Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z formy, odwracając „do góry nogami”. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyciąć spody, by prost ...
Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklanką cukru. Gd ...
Na mące orkiszowej...
Jajka utrzeć z cukrem pudrem. Stopniowo dodać pozostałe składniki - cały czas ucieraj ...