Mięso pokroić na plastry – w poprzek włókien. Przykryć folią, rozbić dość cienko – jak na kotlety. Zdjąć folię, przyprawić solą i pieprzem z obu stron, posmarować musztardą, posypać posiekanymi oliwkami oraz ziołami (najlepiej świeżymi, choć mogą być suszone). Zrolować i zasznurować dratwą. Obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle. Odstawić.
Do naczynia po smażeniu roladek wlać wino i bulion wołowy. Nałożyć kratkę do gotowania na parze, ułożyć na niej roladki, przykryć i dusić przez 15-20 minut (najlepiej w temp. 80 st. C).
Kaszę przesmażyć na oliwie, następnie zalać wodą, posolić i ugotować. Warzywa umyć, marchewkę dodatkowo obrać, pokroić w kostkę. Poddusić na oliwie – zaczynając od twardszej marchewki. Wymieszać z ugotowaną kaszą, dodać oliwki.
Roladki wyjąć z naczynia i odstawić pod przykryciem. Cukier skarmelizować, dodać do wina z wywarem. Wymieszać. Zagęścić zasmażką z masła i mąki.
Z roladek zdjąć sznurek. Przełożyć na półmisek. Podawać z sosem i kaszą z warzywami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa przygotuje roladki wołowe. Do mięsa poda kaszę gryczaną z...
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!
Sztuka mięsa nieco inaczej...
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...