/ Przepisy / Szybkie ciasto z owocami

Opis przygotowania

Masło roztopić w garnku. Dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać i podgrzać – ważne, aby masło z cukrem się nie zagotowało. Zestawić z ognia i odstawić na bok, żeby masa lekko przestygła.

Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, żółtka i wodę. Wszystko razem zmiksować.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą drewnianej łyżki delikatnie połączyć z masą.

Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Dno wykleić papierem do pieczenia, brzegi posypać bułką tartą. Wylać ciasto. Wierzch wyrównać i ułożyć owoce odsączone z kompotu – śliwki i dereń. Ciasto świetnie smakuje też z agrestem, czereśniami czy wiśniami z kompotu. Piec przez około 50 minut w temp. 180 st. C – na złoty kolor.

Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 232
Ewa gotuje - odc. nr 232

Tym razem Ewa przygotuje roladki wołowe. Do mięsa poda kaszę gryczaną z...

 

Podobne przepisy

Ukłucie pszczoły

Biszkopt z migdałami i masą budyniową;-)

Ciasto cytrynowe z cukinią

Placek z warzywem i lukrem z limoncello...

Parfait kawowo-waniliowy

Domowe lody z sosem czekoladowym!

Pucharek z awokado

Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Miąższ z awokado wydrążyć i rozgnie ...

Wróć do listy przepisów