/ Przepisy / Wołowina po burgundzku

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić w naczyniu żaroodpornym, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dodać nieco oleju lub smalcu.

Do wytopionego boczku dorzucić pokrojone w plastry marchewki. Gdy się skarmelizują, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać, dodać pokrojony w kostkę por. Podsmażyć. Dorzucić posiekany czosnek, jeszcze raz wymieszać i dodać wołowinę, pokrojoną w dużą kostkę.

Gdy mięso się obsmaży z każdej strony, podlać winem. Dodać brandy i przecier pomidorowy. Przyprawić liściem laurowym i świeżym tymiankiem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać. Zalać ciepłym bulionem. Przykryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika, rozgrzanego do 170 st. C.

Pół godziny przed końcem pieczenia wyjąć z piekarnika. Dorzucić szalotki i pieczarki, przykryć i ponownie wstawić do piekarnika.

Podawać z bagietką. Na talerzu można udekorować gałązką tymianku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 278
Ewa gotuje - odc. nr 278

Wielu uważa, iż kuchnia francuska jest najlepsza na świecie. I dałoby się...

 

Podobne przepisy

Rosół z fasolą i farfelkami

Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.

Antrykot z rusztu

Stek marynowany w chili, czosnku, oliwie i rozmarynie;-)

Fricando

Kataloński gulasz z dużymi kawałkami cielęciny...

Wołowina w czerwonym winie

Grecka klasyka na polskim stole;-)

Wróć do listy przepisów