Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zmielone orzechy. Wymieszać.
Miękie masło zmiksować. Dodać cukier. Utrzeć. Dolać syrop klonowy. Zmiksować. Dodać miąższ z laski wanilii. Wybić jajka – stopniowo, jedno po drugim, cały czas miksując. Porcjami dodać wymieszane wcześniej sypkie składniki. Na samym końcu dolać mleko.
Ciasto przełożyć do formy (boki wysmarowane masłem, spód wyłożony papierem do pieczenia). Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem cytrynowym oraz kandyzowanym imbirem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje potrawy rozgrzewające....
Babka po włosku...
Cudnie wyglądają, znakomicie smakują!
Bez glutenu!