W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje potrawy rozgrzewające. Będzie pęczak gotowany w jasnym piwie oraz wołowina w piwie karmelowym. "Gdy na polu ziąb, mówię na polu, nie na dworze, bo jestem z Krakowa... Więc gdy na polu ziąb, chętnie sięgam po konkretne dania, które powodują, że od razu robi się cieplej" - wyjaśnia pani Ewa. Na deser ciasto imbirowe z lukrem cytrynowym.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir oraz sól. Dodać zm ...
Buraki umyć, lecz nie obierać. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (małe pieką ...
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na patelni na maśle. Dorzucić drobno pokrojony czos ...
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w gru ...