Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Naciąć delikatnie po obwodzie (podczas pieczenia skórka pęknie w sposób kontrolowany). Do środka nałożyć powidła, wymieszane z uprażonymi i drobno posiekanymi orzechami włoskimi oraz cynamonem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać odrobiną białego wina. Zapiekać przez około 25 minut.
Mąkę rozrobić w odrobinie zimnego mleka (mniej więcej 3-4 łyżki). Resztę zagotować, posłodzić, dodać miąższ z laski wanilii i roztrzepane żółtko. Wlać mleko z mąką - cały czas mieszając.
Jabłka przełożyć na talerz. Polać sosem waniliowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa Wachowicz proponuje przepisy, których głównym składnikiem...
Białka oddzielić od żółtek. Czekoladę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka z solą ubić na sztywno, utrwalić cukrem i cukrem waniliowym ...
Składniki wyrobić w robocie. Przełożyć na stolnicę, podsypać mąką i uformować wałek. ...
W foremkach na babeczki...