/ Przepisy / Rolada wieprzowa

Opis przygotowania

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i  1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem. Z jednaj strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować. Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony. Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry.

Zrobić sos. Na roztopione masło wsypać mąkę i - gdy się rozpuści - zalać śmietanką. Doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru.

Roladę podawać na ciepło lub na zimno z sosem chrzanowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 111
Ewa gotuje - odc. nr 111

”Rolada wieprzowa z żurawiną i boczkiem, rolada kokosowa” W...

 

Podobne przepisy

Żeberka w coli z rusztu

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprze ...

Ryba w niebieskim sosie

Na maśle podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...

Schabowy z kością

Klasyka w nowej odsłonie;-)

Ryba po kantońsku

Orientalny dorsz na parze;-)

Wróć do listy przepisów