/ Przepisy / Rolada wieprzowa

Opis przygotowania

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i  1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem. Z jednaj strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować. Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony. Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry.

Zrobić sos. Na roztopione masło wsypać mąkę i - gdy się rozpuści - zalać śmietanką. Doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru.

Roladę podawać na ciepło lub na zimno z sosem chrzanowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 111
Ewa gotuje - odc. nr 111

”Rolada wieprzowa z żurawiną i boczkiem, rolada kokosowa” W...

 

Podobne przepisy

Karkówka z kapustą i ananasem

Niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu!

Modra kapusta z żurawiną

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z grubym dnem, podlać wodą...

Kulebiak z dorszem

Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)

Ośmiornica grillowana z sałatką ziemniaczaną

Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!

Wróć do listy przepisów