Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem. Z jednaj strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować. Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony. Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry.
Zrobić sos. Na roztopione masło wsypać mąkę i - gdy się rozpuści - zalać śmietanką. Doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru.
Roladę podawać na ciepło lub na zimno z sosem chrzanowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Rolada wieprzowa z żurawiną i boczkiem, rolada kokosowa” W...
Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)
Orientalna wersja ryby po grecku...
A do tego sałatka ziemniaczana;-)
Włoski klasyk w sezonowej odsłonie;-)