Wołowinę pokroić na kawałki, przełożyć do zamykanego naczynia, zamarynować w oliwie, winie, soli i pieprzu. Przykryć i wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki.
W garnku podgrzać oliwę, wrzucić jałowiec, ziele angielskie, odcedzony z zalewy zielony pieprz i liście laurowe. Przemieszać i lekko podsmażyć. Dodać cebule, pokrojone w piórka. Zeszklić. Dorzucić pokrojony czosnek i wszystko razem podsmażyć. Wrzucić kiszoną czerwoną kapustę. Dokładnie wymieszać i podlać wywarem grzybowym oraz sokiem spod kapusty. Wycisnąć sok z cytryny. Jeszcze raz wymieszać, przykryć i poddusić.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć zamarynowaną wołowinę. Przełożyć do garnka z kapustą. Na tej samej patelni przesmażyć pokrojoną kiełbasę. Również przełożyć do garnka. Dokładnie wymieszać, przykryć i wszystko razem podgotować.
Następnie dodać namoczone i odsączone rodzynki, żurawinę oraz czarną porzeczkę. Dodać też suszone śliwki oraz suszone grzyby (wcześniej namoczone i ugotowane) oraz pokrojone kiszone buraki. Wymieszać i ponownie zostawić pod przykryciem na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania podlać winem. Dodać miód. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać i ostatni raz poddusić.
Podawać z domowym chlebem. Można udekorować liściem laurowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi na potrawy tradycyjnej kuchni polskiej....
Wyśmienita cielęcina duszona z jarzynami w podpiwku.
Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...
Niezwykle delikatny...
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...