/ Przepisy / Kisz z łososiem i brokułami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać mąkę żytnią i miękkie masło. Posolić, wlać wodę i wyrobić. Włożyć do woreczka i wstawić na godzinę do lodówki.

Zimne ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować. Formę na tartę wysmarować masłem i wykleić rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem i obciążyć kulkami (ew. grochem lub fasolą).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut. Usunąć papier z kulkami i piec jeszcze przez 10 minut.

Filet z łososia (bez skóry) pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika i skropić sokiem z cytryny.

Jajka wybić do miski. Wlać śmietankę, przyprawić solą i pieprzem. Roztrzepać. Dorzucić starty oscypek. Wymieszać.

Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować (wystarczy minuta w osolonym wrzątku), odcedzić i poczekać, by odciekły. Ułożyć na upieczonym spodzie. Pomiędzy różyczkami umieścić kawałki zamarynowanej ryby. Zalać masą jajeczną. Rozrzucić trochę kaparów.

Piec przez ok. 45 minut w temp. 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 325
Ewa gotuje - odc. nr 325

Tym razem propozycja dla ludzi aktywnych, którzy lubią górskie wędrówki...

 

Podobne przepisy

Klapsznita z szarpaną kurą i sosem BBQ

Śląski protoplasta burgera...

Dorsz na bloku solnym

Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...

Pieczeń z piersi indyka

Na ciepło lub na zimno - jako domowa wędlina;-)

Huevos rancheros po naszemu

Innymi słowy jajka po farmersku...

Wróć do listy przepisów