/ Przepisy / Sztufada

Opis przygotowania

Słoninę pokroić w słupki, rozłożyć na desce i schłodzić w zamrażarce. Oprószyć pudrem z borowików (suszone grzyby wystarczy zmielić), przyprawić białym pieprzem.

W mięsie zrobić otwory (wzdłuż włókien) i naszpikować słoniną. Przyprawić solą i pieprzem. Posmarować musztardą.

W gęsiarce lub naczyniu do zapiekania rozgrzać masło i obsmażyć na nim wołowinę – z każdej strony. Dorzucić pokrojone warzywa. Gdy zaczną się rumienić, podlać winem i rosołem. Dorzucić cytrynę. Przykryć i dusić do miękkości.

Sos spod mięsa zmiksować z warzywami i przelać do sosjerki. Sztufadę podawać z purée ziemniaczano-selerowym oraz ćwikłą. Można udekorować rukolą.

Purée. Warzywa ugotować w mleku. Odcedzić. Dodać masło, chrzan i śmietankę. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Przyprawić świeżo otartą gałką muszkatołową. Ugnieść na purée. Można doprawić do smaku solą.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 327
Ewa gotuje - odc. nr 327

Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...

 

Podobne przepisy

Rolada z indyka z cielęciną i musem jabłkowo-chrzanowym

Pierś indyczą umyć i osuszyć. Następnie przeciąć wzdłuż - tak, by powstał solidny pła ...

Eskalopki cielęce

Cielęcina w cieście;-)

Kurczak na bogato

Jeść po krakowsku znaczy tyle, co smacznie i do syta!

Schabowe inaczej

Kotlet nieco inaczej!

Wróć do listy przepisów