Pierś indyczą umyć i osuszyć. Następnie przeciąć wzdłuż - tak, by powstał solidny płat mięsa. Z obu stron oprószyć solą i białym pieprzem.
Cielęcinę zemleć i dokładnie wymieszać z bułką, namoczoną uprzednio w mleku i odciśniętą. Dodać roztopione masło, sparzone i odsączone rodzynki oraz drobno pokrojone figi. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek (ubitą na sztywno ze szczyptą soli).
Przyprawić solą i pieprzem, po czym rozsmarować na mięsie z indyka, zrolować i związać białą bawełnianą nitką lub cienką dratwą.
Roladę wsunąć do foliowego rękawa do pieczenia. Podlać kilkoma łyżkami wody i bardzo dokładnie zamknąć. Przełożyć do podłużnej brytfanki i piec w 200 st. C przez mniej więcej 15 minut - aż mięso się zarumieni. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec do miękkości ok. 1-1 ½ godziny.
Jabłka umyć, pokroić (nie obierać), usunąć gniazda nasienne, przełożyć do rondla, podlać 3, najwyżej 4 łyżkami wody i udusić. Następnie wystudzić i przetrzeć przez sito. Mus starannie wymieszać z chrzanem i miodem (np. lipowym lub akacjowym).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku tego programu będzie coś specjalnie dla mężczyzn: solidny...
Z kociołka!
Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu...
Z kurczakiem, boczniakami i szpinakiem...
Wytrawna tarta znad Loary...