Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy do pieczenia.
Na każde ciasto dać 25 dag powideł śliwkowych. Na powidła po 10 dag rodzynków. Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Rozłożyć na plackach. Na pianę wysypać po 10 dag posiekanych orzechów włoskich. Piec przez 45 minut w temp. 190 st. C.
Z mleka i budyniu ugotować masę. Wystudzić i stopniowo dodawać do masła utartego z cukrem i cukrem waniliowym. Całość utrzeć na pulchną, gładką masę. Dodać spirytus i przełożyć placki. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kaczka w sosie winnym z żurawiną, „Pani Walewska”. Tym razem...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...
Jajka ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym (ok. 3 minuty). Powoli dolać olej - ...