Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Po kolei, po jednym, dodać żółtka, cały czas miksując na wolnych obrotach.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Wymieszać szpatułką. Przelać do tortownicy (natłuszczonej masłem, wysypanej bułką tartą, dno wyłożone papierem do pieczenia; średnica foremki 25 cm). Wyrównać. Piec przez 30-35 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu biszkopt wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
Przygotować krem. Cytryny sparzyć i wyszorować. Otrzeć skórkę, wycisnąć sok. Do soku i skórki dodać cukier, postawić na kuchence. Zagotować.
Do drugiego rondelka wybić jajka, dodać żółtka (białka odłożyć). Dodać mąkę ziemniaczaną. Roztrzepać. Wlać sok z cukrem, cały czas mieszając. Dodać łyżkę masła. Wymieszać i wystudzić.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz ocet ryżowy. Zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego, nałożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia – zrobić krążek o średnicy nieco mniejszy od średnicy tortownicy (z podanych proporcji wyjdą 2 krążki).
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w temp. 120 st. C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez ok. 3 godziny.
Złożyć tort. Spód ciasta nasączyć limoncello. Posmarować masą cytrynową (nałożyć 2/3). Przykryć drugą połówką ciasta (wcześniej również nasączyć likierem cytrynowym). Nałożyć resztę masy. Wstawić do lodówki.
Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Wyłożyć na ciasto. Przykryć krążkiem bezowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W wigilię Wszystkich Świętych Ewa Wachowicz zaprosi widzów na potrawy z...
Cukierniczy symbol Krakowa!
Z kremem waniliowym!
W paski!
Z całych jabłek usunąć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naciąć skórkę (dookoła), aby ...