
Masło podgrzewać do tego momentu, aż zacznie się robić orzechowe (tzw. masło palone). Lekko przestudzić. Przelać do miski. Wsypać cukier i cukier brązowy. Utrzeć, ale uwaga - cukier nie powinien się do końca rozpuścić. Wybić jajka i jeszcze raz zmiksować. Uperfumować cukrem waniliowym.
Do mąki wsypać proszek do pieczenia i sodę. Przesiać porcjami do masy i zmiksować.
Dodać czekolady pokrojone w niezbyt dużą kostkę. Wymieszać.
Z ciasta utoczyć kulki wielkości piłeczki golfowej. Ułożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia (najwyżej 5 ciasteczek). Lekko spłaszczyć.
Piec przez 11-12 minut w temp. 180 st. C. Brzegi powinien być twarde i złociste, natomiast środki miękkie.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ten program na pewno zainteresuje najmłodszych widzów, bowiem Ewa zrobi...
Pełne truskawek!
Z truskawkami i truskawkowym sosem!
Masło utrzeć na puszysta masę. Gdy zbieleje, dodać cukier. Utrzeć. Stopniowo dodać ja ...
Z kardamonem!