
Ten program na pewno zainteresuje najmłodszych widzów, bowiem Ewa zrobi kilka potraw specjalnie dla dzieciaków - wiedząc, że oglądają ją wraz z rodzicami czy dziadkami. Milusińscy uwielbiają zupę pomidorową. Przepadają też za pizzą. I właśnie z tego powodu jako pierwsza powstanie błyskawiczna pomidorówka na domowym przecierze, podana z grzankami z pesto i mozzarellą. Kolejną potrawą, za którą szaleją nasze pociechy, są hamburgery i stripsy z kurczaka. A to fast food… Ewa zaproponuje smaczną alternatywę i zaprosi na gofroburgery… Przy okazji opowie też o historii samych gofrów. A warto wiedzieć, że pierwsze wafle powstały w wiekach średnich, wypiekano je w żeliwnych formach ogrzewanych nad ogniem. Co ciekawe - uboższe warstwy społeczeństwa jadały gofry ciemne, niesłodzone. Natomiast arystokracja uwielbiała wafle „na bogato” - słodkie i wypiekane z białej mąki pszennej. Współcześnie istnieje wiele wariacji na temat gofrów - głównie na słodko. Natomiast w Stanach Zjednoczonych bardzo popularne są wafle wytrawne, podawane z panierowanym kotletem drobiowym. I właśnie takie gofry zobaczymy w „Ewa gotuje”. Na deser będą ciasteczka amerykańskie - z duża dawką czekolady. Ewa zrobi też makaron z serem - potrawę z jej rodzinnego domu.
Z grzankami w stylu pizzy;-)
A do tego sos serowy!
Z dużą ilością czekolady;-)
Smak dzieciństwa...