/ Przepisy / Kurczak maślany

Opis przygotowania

Czosnek przecisnąć przez praskę do moździerza. Wsypać paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki. Dobrze rozetrzeć.

Używając rąk delikatnie oddzielić skórę od mięsa kurczaka. W powstałą w ten sposób przestrzeń nałożyć masło z przyprawami. Rozsmarować. Trochę masła dać do środka. Kurczaka natrzeć też z zewnątrz, ale tym razem masłem bez dodatków. Oprószyć solą, pieprzem i papryką.

Nóżki związać. Kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego natłuszczonego masłem i wyłożonego plastrami cebuli.

Piec przez 1 ½ godziny w temp. 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 506
Ewa gotuje - odc. nr 506

Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować...

 

Podobne przepisy

Kotlety de volaille

W wersji klasycznej, z masłem i koperkiem...

Kotlety po kijowsku

Znamy je jako "dewolaje"...

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Pierś kurczaka z kostką

A do tego sos grzybowy!

Wróć do listy przepisów