Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże. Wymieszać.
Śmietanę przełożyć do garnka. Dodać masło. Wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż masło się roztopi (nie gotować).
W mące z drożdżami zrobić dołeczek. Wlać śmietanę. Dodać żółtka i sok z cytryny. Wymieszać. Dorzucić bakalie i wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy z kominem (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C i poczekać, aż wyrośnie do brzegów formy. Wówczas podnieść temp. do 180 st. i piec przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem, prażonymi orzechami włoskimi i jadalnymi kwiatkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować...
Hit z PRL-u w zupełnie nowym wydaniu;-)
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ...
Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...
3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...