ZGŁOŚ SWÓJ PRZEPIS DO PROGRAMU "EWA GOTUJE"

/ Moje programy telewizyjne / Ewa gotuje - odc. nr 506

OPIS ODCINKA

Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować potrawy wielkanocne. Z okazji jednych czy drugich świąt gospodyni programu przyrządzała wiele odmian żurku, ale nigdy nie warzyła zupy, która w wielu polskich domach rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Pora to nadrobić, więc Ewa zaprosi widzów na błyskawiczny barszcz biały. Błyskawiczny, bo nie na zakwasie, lecz na otrębach pszennych. By go przygotować wystarczy zrobić solidny wywar mięsny, najlepiej z dodatkiem warzyw, a następnie zasypać płatkami, zakwasić sokiem z cytryny i zabielić oraz ewentualnie zagęścić odrobiną mąki. Po zupie przyjdzie czas na danie główne – Ewa upiecze chrupiącego kurczaka, sowicie natartego masłem z przyprawami, a następnie mocno zrumienionego w piekarniku. Tak przygotowane mięso będzie wyjątkowo soczyste. Na deser autorka programu zaproponuje babkę drożdżową z bakaliami – orzechami włoskimi, żurawiną, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

INFO

Jeśli nie widziałeś programu na żywo, chcesz lepiej prześledzić przepis lub chcesz gotować z Ewą na żywo - zobacz odcinek na polsatboxgo.pl
POLEĆ ODCINEK

Przepisy z odcinka

Barszcz biały na otrębach

Na wielkanocne śniadanie;-)

Kurczak maślany

Wyjątkowo chrupiący!

Wróć do listy odcinków