Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i ugnieść na purée lub przecisnąć przez praskę.
Masło roztopić na patelni. Wrzucić posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podsmażyć. Wkruszyć ser. Gdy się roztopi zdjąć z ognia.
Do przestudzonego purée wybić jajko. Wsypać mąkę. Doprawić solą i pieprzem.
Dłonie zwilżyć wodą. Nabrać porcję ciasta ziemniaczanego, rozpłaszczyć, nałożyć farsz. Zlepić i uformować zgrabny kotlecik. Obtoczyć w bułce tartej. W ten sam sposób zrobić kolejne kotlety i usmażyć na maśle klarowanym.
Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sałatką z pomidorów i cebuli.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po kilku tygodniach w Krakowie Ewa wróci w Beskidy, by ponownie zaprosić...
Z piekarnika!
Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...
W marynacie jogurtowej i winnej...
Najlepiej wychodzi z tego, co akurat znajdziemy w lodówce...