Maślankę lekko podgrzać. Przelać do miski. Wkruszyć drożdże. Posłodzić i odstawić na 10-15 minut.
Po tym czasie przesiać i wsypać mąkę. Wlać olej i letnią wodę. Posolić. Wsypać sezam, czarnuszkę i siemię lniane. Wymieszać łyżką. Wyrobić, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Żeliwny garnek włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Stolnicę posypać mąką. Przełożyć ciasto i uformować bochenek. Wierzch posmarowac wodą. Posypać czarnuszką i przełożyć do gorącego naczynia (garnek posmarować olejem ryżowym).
Pod przykryciem piec przez 30 minut w temp. 200 st. C. Zmniejszyc temperaturę do 180 st. i piec przez kolejne 30 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po kilku tygodniach w Krakowie Ewa wróci w Beskidy, by ponownie zaprosić...
Belgijski przysmak z włoskiego warzywa;-)
Z sałaty wybić głąb. Liście podrzeć. Paprykę wyczyścić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...
Ziemniaki upiec w żarze w kominku (20-25 minut). Podawać z masłem, odrobiną soli i kw ...
Polska gąska po włosku, czyli cienko skrojony wędzony filet z gęsi domowej...