M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić. Posłodzić, uperfumować cukrem waniliowym, wsypać proszek do pieczenia i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić żółtka i zagnie¶ć ciasto. Odstawić na chwilę.
Foremkę do tarty (¶rednica 28 cm) wysmarować masłem. Stolnicę posypać m±k±. Ciasto rozwałkować. Oprószyć m±k± i przełożyć do formy – wykleić dno i boki. Ciasto nakłuć widelcem.
Do białka dodać szczyptę soli. Ubić. Utrwalić cukrem, dodaj±c go porcjami. Wsypać m±kę ziemniaczan±.
Brzoskwinie wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Maliny wyłożyć na ciasto. Oprószyć m±k±. Nałożyć brzoskwinie i też posypać m±k±. Przykryć pian±.
Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez 20-30 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W listopadzie obchodzimy nasze największe ¶więto narodowe, upamiętniaj±ce...
¦liwki przekroić na pół i pozbawić pestek. Miękkie masło utrzeć ze szklank± cukru. Gd ...
Bez maszynki i bez mieszania podczas mrożenia!
W małej misce wymieszać m±kę, sól i proszek do pieczenia. Odstawić. W dużej misce roz ...
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostok±ta, posmarować roztrzepanym j ...