/ Przepisy / Pierś gęsia z sosem czereśniowym i modrą kapustą

Opis przygotowania

Z cytryny wycisnąć sok. Wymieszać z miodem i winem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić liśćmi tymianku.

Piersi naciąć od strony skóry. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia i polać marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podczas marynowania kilka razy odwrócić.

Piersi osuszyć. Ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni i na małym ogniu podgrzewać przez 15 minut. Po tym czasie przełożyć na drugą stronę i obsmażyć.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec tak długo, aż mięso zacznie odchodzić od kości (mniej więcej 1 ½ godziny).

Na patelnię, na której smażyła się gęś, wlać wino. Lekko zredukować. Wrzucić rozmrożone czereśnie. Dodać dżem, przyprawić solą i pieprzem.

Upieczoną pierś podawać z sosem i modrą kapustą.

 

Wrzątek posolić. Wlać ocet jabłkowy i wsypać poszatkowaną kapustę. Parzyć przez 3 minuty. Odcedzić na sicie. Wystudzić.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przełożyć do kapusty. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do kapusty. Dodać miód. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Wlać oliwę. Ponownie wymieszać, przykryć i odstawić, by składniki się przegryzły.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 374
Ewa gotuje - odc. nr 374

W listopadzie obchodzimy nasze największe święto narodowe, upamiętniające...

 

Podobne przepisy

Pikantne udka z papryką

Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.

Kurczak w czerwonej paście curry

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...

Sandacz na sposób leśny

Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.

Tarta tatin na warzywach

Bez mięsa i na opak...

Wróć do listy przepisów