
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia i jajka. Upiec trzy placki - na blaszkach o wymiarach 24 x 24 cm (180 st. C, 15 minut, foremki wysmarowane masłem i wysypane bułk± tart±).
Z cytryn otrzeć skórkę, wycisn±ć sok. Wymieszać z żółtkami i m±k± ziemniaczan± - tak, by powstała jednolita masa. Czasem trzeba regulować ilo¶ć dodawanej m±ki - jeżeli cytryny s± większe i bardziej soczyste, dodajemy więcej, je¶li mniejsze, mniej.
Z wody i cukru ugotować syrop. Do gor±cego syropu wlać masę cytrynow±, gotować cały czas mieszaj±c (aż zgęstnieje). Jeszcze ciepł± mas± przełożyć placki. Wierzch ciasta pokryć lukrem (sok z cytryny i cukier puder - ile zabierze). Udekorować zestami z cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po zimowej przerwie Ewa ponownie zaprasza do swoje kuchni! W tym odcinku...
Orzechy wymieszać z m±k± i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche s ...
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Wlać oliwę. Bi ...
Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...