Rybę drobno pokroić, przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny, posolić i przyprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
Z awokado usunąć pestkę (owoc naciąć wzdłuż nasiona, połówki przekręcić, w pestkę wbić nóż i wyjąć). Miąższ wydobyć za pomocą łyżki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z cytryny. Dorzucić posiekaną szalotkę i szczypiorek. Posolić, wlać olej z pestek winogron. Dodać posiekane owoce kaparowca i wymieszać.
Na talerzu ułożyć pierścień. Nałożyć trochę awokado, lekko docisnąć. Dodać rybę, również docisnąć. Pierścień usunąć. Udekorować listkami amarantusa, kiełkami groszku cukrowego i owocem kaparowca. Podawać z cząstką cytryny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym roku Ewa postanowiła przedłużyć sobie wakacje i zaraz na początku...
Papryczkę (bez pestek) drobno posiekać...
Idealna przystawka na wigilijny stół! Świętą tuż tuż...
Z łososiem i pstrągiem zawojskim!
Na sosie żurawinowym...