Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Kaczka po krakowsku

Opis przygotowania

Kaczkę przekroić wzdłuż na pół. Przyprawić solą i pieprzem – z każdej strony. Natrzeć majerankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie wyjąć, by mięso wróciło do temp. pokojowej. Dorzucić pokrojone w piórka cebule. W rondelku roztopić łyżkę masła, wymieszać miodem. Glazurą polać kaczkę. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piec przez 2 godziny. Co 30 minut podlewać wodą, w której moczyły się grzyby. Na ostatnie ½ godziny zdjąć pokrywkę.

Po upieczeniu mięso przełożyć na deskę i przykryć folią aluminiową. Namoczone grzyby pokroić w drobną kostkę i wrzucić do naczynia z sosem, który powstał podczas pieczenia. Wlać śmietanę. Wymieszać i gotować przez chwilę.

Kaszę ugotować w wywarze jarzynowym. W razie potrzeby posolić. Dodać łyżkę masła i garść posiekanej natki pietruszki. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Na środku ułożyć połówki kaczki (nóżki owinąć naciętym papierem, co ułatwi jedzenie).

Podawać z sosem i tartymi buraczkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 345
Ewa gotuje - odc. nr 345

Nasza historia jest zawiła, niezwykle barwna i wielokulturowa. A jak wiadomo...

 

Podobne przepisy

Kurze udka w glazurze

Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyt ...

Mielone z kaczki i wieprzowiny

Pieczone bez grama tłuszczu!

Karp faszerowany grzybami

Rybę wypatroszyć, pozostawiając głowę - usunąć jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyć ...

Ryż z warzywami na patelnię

W stylu risotto;-)

Wróć do listy przepisów