Pieprz i ziele angielskie rozgnieść w moździerzu. Żeberka natrzeć solą i pieprzem, utłuczonym z zielem angielskim. Odstawić do zamarynowania na minimum 6 godzin.
W rondlu zalać obrane i pokrojone warzywa i liść laurowy – wodą z cukrem i octem.
Herbatę zawinąć w gazę i włożyć do wywaru. Całość gotować do odparowania 60% objętości płynu.
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, przecinając mięso równo między żebrami. Przełożyć do brytfanki i zalać marynatą, skrapiając jednocześnie olejem sezamowym.
Brytfankę wstawić do zamykanego, średnio nagrzanego grilla i piec do momentu, aż kości dadzą się poruszyć. Jeśli nie mamy zamykanego grilla, żeberka z marynatą możemy przełożyć do rękawa do pieczenia, a następnie upiec w piekarniku (ok. 1 ½ godz., temp. 150 st. C).
Po upieczeniu żeberka wyjąć z marynaty. Marynatę przecedzić. Jeśli pozostały płyn nie ma konsystencji sosu, zredukować na wolnym ogniu. Żeberka ułożyć na średnio rozgrzanym ruszcie i opiec, obracając i smarując odparowaną marynatą.
Podawać z sałatą, dodatkowo polać sosem z marynaty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ostatni przed wakacjami odcinek „Ewa gotuje” upłynie pod znakiem...
Tarta w wersji wytrawnej.
Z rusztu na ostro!
Cukinie umyć i pokroić w plasterki...
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...