Nasza historia jest zawiła, niezwykle barwna i wielokulturowa. A jak wiadomo to właśnie wydarzenia historyczne mają olbrzymi wpływ na kształtowanie się kuchni narodowej. I właśnie z tego powodu Ewa postanowiła zaprosić widzów na odcinek inspirowany potrawami z Austrii, Rosji i Prus, a więc kuchnią tych państw, które blisko 250 lat temu podzieliły nasz kraj między siebie. Bardzo subiektywny wybór dań „rozbiorowych” zacznie się od sałatki Olivier – specjału kuchni rosyjskiej. Na danie główne będzie frykas z Galicji, czyli kaczka po krakowsku z kaszą gryczaną i sosem grzybowym. Deser to z kolei przysmak kuchni wielkopolskiej – Ewa przyrządzi szneki z glancem i przy tej okazji wyjaśni, że to nic innego jak pokryte lukrem drożdżówki w kształcie ślimaka.
Nasza jarzynówka na rosyjską nutę...
Przysmak z Galicji!
Wypiek z Poznania;-)