
Mięso pokroić na zgrabne paski. Przyprawić pieprzem i ziołami prowansalskimi. Owinąć szynką szwarcwaldzką i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Przykryć, po czym wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 170 st. C. Piec przez 25-30 minut.
Do miksera wrzucić orzechy nerkowca, uprażone płatki migdałowe i czosnek. Zmiksować. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić starty parmezan i listki bazylii. Wszystko zmiksować, stopniowo dolewając oliwę.
Na rozgrzaną patelnię wlać śmietanę. Dorzucić pesto i ugotowany, zielony groszek. Wymieszać i podgrzać. Dorzucić makaron ugotowany al dente. Wymieszać i przełożyć na paterę lub duży talerz. Na makaronie z sosem ułożyć upieczone kawałki indyka w szynce szwarcwaldzkiej. Udekorować bazylią.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku „Ewa gotuje” będzie na odwrót, niż zazwyczaj...
Kultowa potrawa z PRL-u...
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać musztardę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem...
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Kaczuszka w jabłuszkach;-)