M±kę przesiać do miski, na ¶rodku zrobić dołeczek. Do dołeczka wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka i wkruszyć drożdże. Posypać cukrem, przykryć i odstawić na 10-15 minut.
Dodać jajka, wlać roztopione masło oraz resztę mleka. Posolić i wyrobić (rękoma lub robotem). W razie potrzeby dosypać trochę m±ki. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia.
Gdy ciasto podwoi objęto¶ć, przełożyć je na posypan± m±k± stolnicę. Zagnie¶ć. Odcinać po kawałku, formować wałki i zwijać tak, by powstały „¶limaki”.
Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze piekarnikowej. Przykryć i zostawić na 10-15 minut, by ciasto jeszcze raz podrosło.
Piec przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Z podanych składników przygotować lukier i polać nim wystudzone drożdżówki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nasza historia jest zawiła, niezwykle barwna i wielokulturowa. A jak wiadomo...
Na białym winie!
M±kę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...
Razy dwa!
Cudnie wygl±da... A jak smakuje!