Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat. Dodać cukier i zimne masło. Wysiekać. Zrobić kopczyk, następnie dołeczek, wybić żółtko, wlać zimną wodę. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie podsypać mąką i rozwałkować. Ciastem wyłożyć dno i boki formy na tartę (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Spód nakłuć widelcem, przykryć papierem, obciążyć kulkami lub grochem. Wstawić do piekarnika na 15 minut, zdjąć obciążenie i piec przez kolejne 15 minut (temp. 180 st. C).
Żółtka wybić do garnka, wsypać cukier i utrzeć na kogel-mogel. Wsypać mąkę i zmiksować tak, by nie było grudek. Małym strumyczkiem wlać gorące mleko, cały czas miksując. Postawić na kuchence i mieszając gotować na małym ogniu. Gdy krem zgęstnieje, wlać rozpuszczoną czekoladę. Zmiksować.
Gorący krem przelać na upieczone, wystudzone ciasto. Wyrównać i odstawić do wystudzenia.
Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Połówki owoców przekroić jeszcze na pół. Skropić sokiem z cytryny. Przełożyć na patelnię z syropem. Poddusić, lecz nie rozgotować. Ułożyć na kremie. Udekorować listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kuchnia włoska uznawana jest za jedną z najbardziej zmysłowych na świecie,...
Jabłka obrać, przekroić na pół. Wykroić gniazda nasienne. Z wody i cukru ugotować syr ...
Na miodzie!
Borówki w galaretce!
W płatkach migdałów!