Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać. Dużą tortownicę (średnica 28-30 cm) wyścielić folią spożywczą. Serki przełożyć do dużej miski, dodać słodzik.
Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. 1/2 kg truskawek pokroić na ćwiartki i dodać do serka. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Na stężałej masie serowej szczelnie ułożyć całe truskawki (szypułki odciąć tak, by owoce dało się postawić „na baczność”).
Bardzo delikatnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W wakacje Ewa Wachowicz podpowie co jeść, by zrzucić zbędne kilogramy....
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać ziemniaki, ...
Mąkę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnieść. Zawinąć w folię ...
Ciasto o niesamowitym miodowym smaku i... dyniowym kolorze!