Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać. Dużą tortownicę (średnica 28-30 cm) wyścielić folią spożywczą. Serki przełożyć do dużej miski, dodać słodzik.
Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. 1/2 kg truskawek pokroić na ćwiartki i dodać do serka. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Na stężałej masie serowej szczelnie ułożyć całe truskawki (szypułki odciąć tak, by owoce dało się postawić „na baczność”).
Bardzo delikatnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W wakacje Ewa Wachowicz podpowie co jeść, by zrzucić zbędne kilogramy....
Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!
Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...