
Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły. Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać. Dużą tortownicę (średnica 28-30 cm) wyścielić folią spożywczą. Serki przełożyć do dużej miski, dodać słodzik.
Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. 1/2 kg truskawek pokroić na ćwiartki i dodać do serka. Delikatnie wymieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki.
Galaretki rozpuścić w 4 szklankach gorącej wody. Zostawić do wystudzenia. Na stężałej masie serowej szczelnie ułożyć całe truskawki (szypułki odciąć tak, by owoce dało się postawić „na baczność”).
Bardzo delikatnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W wakacje Ewa Wachowicz podpowie co jeść, by zrzucić zbędne kilogramy....
Robiony na smalcu przysmak z Majorki!
Cudnie wygląda... A jak smakuje!
Jabłecznik w szkle...
Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę. Pod koniec utrwalić 4 łyżkami cukru p ...