Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w kostkę, przełożyć do garnka.
Dorzucić czosnek. Dodać oliwę, ocet i cukier. Przyprawić solą i pieprzem.
Gotować na małym ogniu tak długo, aż pomidory całkiem się rozpadną a sos mocno zgęstnieje. Następnie przetrzeć przez drobne sitko lub zmiksować.
Gorący sos przełożyć do słoiczka, zakręcić i wystudzić. Przechowywać w lodówce. Aby przedłużyć trwałość domowego ketchupu, słoiczek można wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 120 st. C i w ten sposób zapasteryzować.
Podawać jako dodatek do kiełbasy z rusztu.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Skończyły się wakacje, więc ruszamy z nowym sezonem „Ewa gotuje”....
Limonkę pokroić na „ósemki”. Rozgnieść z cukrem. Dodać świeżą miętę. Zala ...
Z sałaty wybić głąb. Liście podrzeć. Paprykę wyczyścić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...
Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić ...
Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odst ...