Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, ¶rodek wyci±ć, mi±ższ po ...
Rodzynki namoczyć w rumie. Banany przekroić wzdłuż na pół. Skropić sokiem z cytryny. ...
Filety z obu stron posolić i przyprawić ¶wieżo zmielonym pieprzem. Odstawić. Pr ...
Cukinię pokroić pod ukosem na plastry o grubo¶ci ok. 1/2 cm, przyprawić sol± i pieprz ...
M±kę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, cukier waniliowy i ...
Żółtka utrzeć z cukrem, wmieszać m±kę, dolać mleko i mieszać, aż powstanie jednolita ...
¦liwki pozbawić pestek, przesmażyć na odrobinie zbr±zowionego masła, zalać niewielka ...
M±kę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę i posiekać z zimnym ma ...
Drożdże rozpu¶cić w wodzie, dodać cukier. Na stolnicy usypać kopczyk z przesianej m±k ...
Żółtka utrzeć z cukrem. M±kę przesiać, posiekać nożem z masłem. Dodać utarte żółtka, ...
Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kawałki, pora obrać z wierzchnich li¶ci, ce ...
M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimn± ...
Jarzyny posiekać w „makaronik” (czyli drobne słupki czy też paseczki, zwa ...
M±kę przesiać na schłodzon± stolnicę (najlepsza jest marmurowa lub zimny kamienny bla ...
Na stolnicy usypać kopczyk z m±ki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...
Na stolnicy usypać kopczyk z m±ki, odrobinę zostawić na boku (przyda się podczas wałk ...
Na Wielkanoc obowi±zkowa!
Receptura z "Wilczej Jamy" w Bieszczadach;-)
Na duż± patelnię wlać ¶mietanę i na wolnym ogniu gotować j± kilka minut - by trochę o ...
Jajka ugotować, obrać, przekroić na pół. Żółtka wyj±ć, przetrzeć przez sito razem z t ...
M±kę z masłem posiekać nożem. Dodać wszystkie żółtka (dwa ugotowane i przetarte przez ...
Z cytryny wycisn±ć sok, rozpu¶cić w nim miód (do glazurowania najlepsze s± miody jasn ...
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gor±c± wod± na sztywny krem. D ...
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać mi±ższ, wszystko wrzucić do ¶mietany. Zagot ...
Zacz±ć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w ...
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, ¶mietanę, ...
Mięso pokroić w ¶redniej wielko¶ci kostkę. Oprószyć m±k± i wrzucić do oleju rozgrzane ...
W garnku stopić łyżkę masła, wsypać szklankę kaszy gryczanej i przesmażyć. Zalać wod± ...
Buraki ugotować, pokroić na cienkie plastry, ułożyć na rukoli. Wodę zagotować z octem ...
Zrobić tzw. such± marynatę: na patelni bez tłuszczu rozgrzać łyżkę soli, dodać gar¶ć ...
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, wmieszać pozostałe składniki. Ciasto po ...
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Naprzemiennie z mlekiem dodawać m±kę przes ...
Selera i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cebule też pokroić w kostkę, ale bardzo d ...
Obranego selera pokroić na cieniuteńkie plasterki (można użyć szatkownicy do ogórków) ...
Ser zmielić. Jabłka umyć, obrać, usun±ć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Skropić ...
Ziemniaki ugotować w osolonym wrz±tku, przecisn±ć przez praskę. Wymieszać z masłem i ...
Na ma¶le podsmażyć cebulę. Gdy lekko się zezłoci, dodać pokruszony ser. Mieszać, aż s ...
Z sałaty wybić gł±b. Li¶cie podrzeć. Paprykę wyczy¶cić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...
Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrz±tku, przyprawić szczypt± cukru (to dla za ...
Cielęcinę pokroić w kostkę (jak na gulasz). Do plastikowego worka wsypać m±kę, wrzuci ...