Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobniony, zetrzeć ser żółty na grubej tarce i dodać do mąki z masłem. Zrobić dołeczek i dodać 2 żółtka. Całość zagnieść. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm, lekko podsypując mąką.
Wykroić małe, okrągłe ciasteczka. Każde posmarować rozmąconym żółtkiem. Oliwki pokroić w poprzek na dwie, a jeśli są twarde, to na trzy części. Na każde ciastko dać rozkrojoną oliwkę, lekko dociskając. Blachę piekarnikową posmarować cieniutko masłem i umieścić na niej ciasteczka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10-15 minut (na złoty kolor).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przepis na golonkę Ewa Wachowicz podpatrzyła w Szczyrku, w prawdziwej góralskiej...
Z truskawkami i prażonymi płatkami migdałów!
Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...
Laskę wanilii przekroić wzdłuż, zeskrobać miąższ, wszystko wrzucić do śmietany. Zagot ...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...