Oliwki przelać ze słoika na sito, przełożyć do garnka i zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i gotować ok. 20 minut - do miękkości. Dodać serek mascarpone, dolać wodę (ok. 1 l) i zmiksować na gładki krem.
Płaty ciasta francuskiego rozmrozić. Jajko wybić do miseczki, roztrzepać widelcem i pędzelkiem posmarować każdy kawałek ciasta. Posypać serem startym na drobnej tarce (zamiast sera można dać kminek lub gruboziarnistą sól). Następnie pokroić na paski o szerokości ok. 1 cm i długości mniej więcej palca.
Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i upiec na złoty kolor (10-15 minut).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku swojego autorskiego magazynu kulinarnego Ewa Wachowicz...
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...
Bulion doprowadzić do wrzenia i wrzucić soczewicę. Gotować 35-40 minut. Na patelni ro ...
W niewielkiej ilości wody ugotować mięso z łopatki, żeberka wieprzowe wędzone i wędzo ...
Zupa na gwoździu...